MDA Nederland schenkt middelen voor de bouw, renovatie en onderhoud van ambulance-stations in Israël. Zo is er jaarlijks onderhoud nodig aan bijvoorbeeld riolering, afwatering en tuinen. Een ambulancestation is de standplaats voor één of meerdere ambulances, paramedici en vrijwilligers. Elk ambulancestation heeft een slaapruimte, wachtruimte, voorraadkast, keuken en ondergrondse of bovengrondse schuilkelder. De ambulances zijn uitgerust et AED, beademingsapparatuur, verbandmaterialen, opklapbare rolstoel en brancard, handschoenen, kogelvrije vesten en helmen. De stations zijn 24/7 bemand door professionele hulpverleners en/of vrijwilligers.

Stations MDA Nederland

Petach Tikwa was het eerste ambulancestation dat met donaties van MDA Nederland tot stand kwam. Het is een groot station met een eigen telefooncentrale. Er worden ook trainingen gegeven aan MDA medewerkers en vrijwilligers en artsen en verpleegkundigen in de regio.

El Ad is een gemeenschap van ongeveer 45.000 mensen waarvan een groot aantal met een orthodox-joodse achtergrond.
Het station heeft 15 hulpverleners en 120 vrijwilligers en helpt bij gemiddeld 600 geboorten per jaar.

Ma’alot is een redelijk groot station in het Noorden van Israël. Het ambulancestation heeft 65 hulpverleners, waarvan 20% Arabisch. Ook zijn er 35 vrijwilligers en 65 jeugdvrijwilligers, elke dag zijn scholieren er ?s middags en ?s avonds aanwezig.

Ambulance Station Ma Lot

Yavne is een ambulancestation en brandweerkazerne in één. Er zijn 2 ambulances. Het is het eerste station dat prefab is gemaakt. Yavne heeft zo?n 25.000 inwoners en groeit hard.

Ambulance binnenkant

Fureidis is in 2013 geopend, en heeft 1 ambulance, plus 40 hulpverleners. Ze werken vanuit dit Arabische dorp samen met MDA hulpverleners in het hele Carmel gebied.

Ambulance Station Fureidis

Het ambulancestation Baqa Al-Gharbiya is in november 2016 geopend. Het ligt dichtbij de snelweg van Tel Aviv naar het Noorden en naast een nieuwe brandweerkazerne.

Ambulance Station Baqa-al-Gharbiya

Hatzor Haglilit in het Noordoosten van Israël is in 2014 door de MDA vriendenstichtingen uit Zwitserland, Nederland en Frankrijk geopend. Sinds 13 oktober 2015 draagt het de naam van Captain Willem van Baalen, die zich vanuit Nederland ruim 30 jaar lang intensief inzette voor MDA.

Ambulance Station Hatzor Haglilit

Het ambulancestation Netivot ligt dichtbij de grens met Gaza. Zo’n 70% van de patiënten is Arabisch. Ook halen de ambulances dagelijks patiënten op bij de grens die na toestemming van Hamas naar een ziekenhuis in Israël worden vervoerd. Er werken ruim 100 betaalde en vrijwillige hulpverleners.

Ambulance Station Netivot

Momenteel draagt MDA Nederland samen met MDA Zwitserland bij aan de bouw van een ambulancestation in Modi’in, een van de snelstgroeiende steden in Israël. Het station bedient een groot geografisch gebied. Er is daarom een grote behoefte aan een nieuw station dat dit aankan.