In Israël vinden helaas regelmatig terroristische aanslagen plaats, waardoor burgers slachtoffer worden en dringend hulp nodig hebben. Medewerkers en vrijwilligers van MDA zijn snel ter plekke om dan levens te redden.

Dit komt mede door de methode van MDA om de Israëlische bevolking te betrekken in het nood-response-systeem, ook wel ‘First Responders’ genoemd. Hiervoor levert MDA medische apparatuur aan getrainde vrijwilligers die dienst doen op standby-basis. Ze volgen hun normale dagelijkse routine en kunnen via een speciale applicatie opgeroepen worden wanneer er een noodsituatie in hun directe omgeving is. Vaak maken ze gebruik van speciale voertuigen, zoals hiernaast afgebeeld.

Daarnaast kan iedereen met een medische basisopleiding kan een ‘First Responder’ worden. Zij staan bij MDA in het systeem en krijgen net als de ambulances en andere hulpverleners/diensten een signaal bij een noodsituatie, zoals een verkeersongeluk, iemand die een hartaanval heeft of zelfs een terroristische aanslag. Zo kan de responsetijd aanzienlijk verkort worden en is er snel hulp ter plaatse.

Vooral vanuit de aanhoudende dreiging van terroristische aanslagen wereldwijd wordt er vanuit Europa met interesse gekeken naar dit systeem.

Hoe korter de responstijd, hoe meer levens er kunnen worden gered. Daarom is het belangrijk dat MDA hierin blijft investeren.