Magen David Adom (MDA) levert medische noodhulp aan iedereen in Israël. De vrijwillige en professionele hulpverleners van MDA in Israël staan dag en nacht klaar voor de slachtoffers van ongevallen, aanslagen en andere medische noodsituaties. Ze zijn multi-inzetbaar; ze werken meestal zowel op een reguliere ambulance als op een MICU (mobiele intensive care unit) en geven daarnaast scholing of werken op de alarmcentrale. De hulpverleners zijn ook als vrijwilliger oproepbaar. MDA Nederland steunt dit levensreddende werk door het werven van fondsen om MDA Israël te voorzien van:

Bouw en onderhoud ambulancestations

Bouw en onderhoud ambulancestations

MDA Nederland schenkt middelen voor de bouw, renovatie en onderhoud van ambulance-stations in Israël. Zo is er jaarlijks onderhoud nodig aan bijvoorbeeld riolering, afwatering en tuinen. MDA Nederland heeft bijgedragen aan de bouw van: MDA Station Petach Tikva, Yavne, Netivot, El-Ad, Fureidis, Baqa al-Gharbiya en de renovatie van de stations in Ma’alot en Hazor Ha’Glilit. Momenteel draagt MDA Nederland bij aan de bouw van een station in Modi’in dat in 2022 gereed moet zijn. Meer informatie over alle Nederlandse stations, leest u hier.

Schenking ambulances en scooters

MDA Nederland schenkt ambulances en/of scooters. Ook de scooters zijn uitgerust met materialen voor allerlei acute hulpverlening. De scooters kunnen in het drukke verkeer en in smalle straten snel ter plaatse zijn. MDA Nederland heeft de afgelopen jaren diverse ambulances geschonken en hier bijzondere donaties voor ontvangen. Zo rijdt er een MICU in Netivot, een ambulance in Modi’in en een scooter in Tel Aviv. Sommigen namens de donateurs van MDA Nederland en sommigen ter nagedachtenis aan trouwe donateurs of hun familieleden.

Meer informatie over deze bijzondere schenkingsvorm vindt u hier.

Ambulances & Scooters
Medische materialen

Medische materialen

MDA Nederland levert diverse medische materialen aan MDA in Israël. Zo komt het merendeel van de medische handschoenen die door MDA in Israël gebruikt worden uit Nederland. Daarnaast worden er injectienaalden en defibrillatoren aangeschaft.

Ook wordt er bijgedragen aan een medische basisuitrustingen die MDA paramedici en vrijwilligers kunnen gebruiken om snel ter plekke medische zorg te verlenen.

Bloedbank

MDA is verantwoordelijk voor de Nationale Bloedbank in Israël. Door het hele land wordt bloed afgenomen, ingezameld en verwerkt. Jaarlijks worden 280.000 bloedeenheden opgehaald door vrijwilligers. Ruim 90% wordt gegeven in speciale bloedbankbussen. De overige 10% wordt in de daartoe ingerichte kamers van MDA Eerste Hulp stations gegeven. MDA Nederland levert diverse medische hulpmiddelen voor de Nationale Bloedbank en draagt bij aan de toekomstige ondergrondse bloedbank in Ramlah die bijna gereed is.

Jeugdvrijwilligers

MDA in Israël heeft een ambulance-programma voor jongeren opgezet om hen te laten ervaren hoe het is om op een ambulance in Israël te werken. MDA Nederland begeleidt Nederlandse jongeren die hier voor een periode van een aantal weken aan deelnemen. Meer informatie over het programma vindt u hier.

Extra acties voor calamiteiten

MDA Nederland reserveert jaarlijks geld voor calamiteiten in Israël, die helaas regelmatig voorkomen. Zo waren er in mei 2021 raketaanvallen vanuit Gaza en ongeregeldheden in diverse steden. MDA zette zich met gevaar voor eigen leven zich in om gewonden medische noodhulp te bieden en naar ziekenhuizen te vervoeren. In deze periode werden veel meer medische materialen gebruikt dan voorzien. Bovendien hadden helaas veel ambulances schade door de ongeregeldheden. MDA Nederland heeft daarom extra geld opgehaald en overgemaakt.