Afgelopen jaar hebben we een bijzondere donatie ontvangen van de familie de Jonge. Zij besloten om ter nagedachtenis aan hun overleden man en vader Joachim Max de Jonge een ambulance te doneren aan MDA Israël. De ambulance is bestemd voor het nieuwe ambulancestation in Modi’in dat in aanbouw is. Tot die tijd wordt de ambulance ingezet in het huidige station daar. Dat is hard nodig, want Modi’in is een van de snelst groeiende steden in Israël. 

Over Joachim Max de Jonge

Joachim Max de Jonge werd geboren in Duitsland in 1925, maar groeide op in Leeuwarden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog duikt de familie onder in IJlst en maken ze als tijdverdrijf houten speelgoed voor ondergedoken kinderen en kinderen van verzetsstrijders. Enkele stukken zijn bewaard gebleven en maakten deel uit van een expositie over kinderen in de Holocaust. Inmiddels zijn de stukken door de familie geschonken aan Yad Vashem.

Na de oorlog studeert Joachim Max aan de TU in Delft om in het technische familiebedrijf te kunnen stappen. Uiteindelijk is hij specialist in wasmachines, roerders en transportinstallaties voor de zuivel en chemische industrie. Tot groot genoegen van Joachim Max, levert hij ook aan Israël. Ook stelde hij zich beschikbaar voor vele functies op joods en algemeen gebied in zijn woonplaats Leeuwarden. Voor zijn grote inzet werd hem de onderscheiding “ridder in de orde van oranje Nassau” uitgereikt.

In loving memory of JM de Jonge

Na zijn pensioneringen 1990 verhuisde hij met zijn echtgenote naar Amsterdam en zij hadden daar enige aangename jaren. Helaas overviel hem de ziekte Alzheimer, waaraan hij in 2008 is overleden. Hij is in Leeuwarden bij zijn ouders begraven.

Inwijding ambulance

Op 15 december 2020, tijdens chanoeka, heeft MDA de ambulance ingewijd met een speciale ceremonie in Modi’in. Zowel de burgemeester van Modi’in  als de burgemeester van de regio waren aanwezig bij de ceremonie. Vanwege corona konden helaas niet alle medewerkers en vrijwilligers van MDA erbij zijn. Daarom is de ceremonie vastgelegd en te zien via: https://www.youtube.com/watch?v=UFNc5dLx5pA

Heeft u ook interesse in het doen van een bijzondere donatie?  Klik dan hier voor meer informatie.