Mei 2019 – Voor het eerst in de 35-jarige bestaansgeschiedenis van Magen David Adom (MDA) Nederland, is er namens de vriendenstichting een Mobile Intensive Care Unit (MICU) geschonken aan MDA in Israël. Begin deze maand is de MICU feestelijk ingewijd in het eveneens door MDA Nederland gefinancierde ambulancestation in Netivot, niet ver van de grens met Gaza, waar hij hard nodig is o.a. door de aanhoudende dreiging. De €120.000,- die hiervoor nodig was, is bijeengebracht tijdens een speciale benefietavond ter gelegenheid van 70 jaar Israël en 35 jaar MDA Nederland, afgelopen december. Mede dankzij de gulle giften van de stichting Makaria en het Elly en Simon Topel fonds kon de zo noodzakelijke MICU aangeschaft worden.

De feestelijke inwijding werd bijgewoond door de Nederlandse ambassadeur Gilles Beschoor Plug en een aantal afgevaardigden van het bestuur van MDA Nederland. Daarnaast waren Nederlandse donateurs en vertegenwoordigers  van de bovengenoemde fondsen aanwezig. Ook waren er een aantal directieleden van MDA in Israël en de burgermeester van Netivot. Uiteraard waren er ook vele werknemers en vrijwilligers van het station in Netviot aanwezig die de ambulance enthousiast in ontvangst namen. Marjan Sprecher, voorzitter van MDA Nederland: “We zijn ontzettend blij en trots dat we hier vandaag mogen zijn om deze MICU in te wijden. Juist hier in Netviot waar we tien jaar geleden het station hebben geopend. Mede dankzij onze trouwe donateurs en een aantal stichtingen die van onze actie hoorden en zeer gulle giften hebben gedaan, is het gelukt om deze MICU te financieren. Ook het Nederlands Rode Kruis heeft een speciale bijdrage geleverd in de vorm van beademingsapparatuur. We zijn hen en ook alle anderen die hebben bijgedragen zeer erkentelijk.”

Noodzaak MICU

De MICU is een geavanceerde (gele) ambulance die, anders dan de (witte) basic ambulance, uitgerust is om patiënten alle noodzakelijke medische noodhulp te geven tijdens de spoedrit naar het ziekenhuis. Zo is er apparatuur aan boord om snel te handelen ingeval van bv. een hartstilstand of een groot trauma met veel bloedverlies. Sprecher: “Juist in deze regio vlakbij Gaza waar de dreiging momenteel vrij groot is, is een dergelijke ambulance hard nodig.” Helaas werd die noodzaak een dag na de inwijding direct duidelijk. Het zuiden van Israël waar ook Netivot zich bevindt werd bestookt met honderden raketten.